Dwaze Doorgedraaide Draghi

De dag van het ECB-rentebesluit. De wereld lijkt met de dag gekker te worden. Ik heb nog een goede anekdote over een handelaar die op de dag dat de Zwitserse rente voor het eerst onder 0% ging zijn stapel economieboeken uit de kast haalde en in de prullenbak smeet. Maar dat was toen terug naar vandaag. Vandaag verlaagde de ECB dus alwéér de rente…

Negatief wordt meer negatief

Wat er allemaal in dat besluit stond en wat Mario Draghi allemaal heeft geroepen heeft u op de bekende networks al opgepikt. Anyway, waar het ons om gaat is het volgende:

Mathijs is econoom en genuanceerd. Wij zijn dat echter niet. Wel zijn wij het helemaal met hem eens. Wat gebruiken ze daar in Frankfurt?! Gezond nadenken gaan ze er echter niet van blijkbaar.

We zijn genaaid, we worden genaaid en we gaan nog meer genaaid worden

Ten eerste hebben we in dit land al zo’n 3% diefstal inflatie. Pakt de overheid jaarlijks 1,2% nog meer diefstal vermogensrendementsheffing. Dus wilt u niet op achteruit gaan met een half procent negatieve rente erbij moet u dus zo’n 4,8% maken op uw vermogen.

Dit heeft niks meer te maken met de economie, dit heeft niks te maken met inflatie. Dit is het uitkleden en uitmelken van de middenklasse die nog wel wat spaarcentjes heeft door de overheden plus de aangesloten instituten zoals centrale banken.

Wat nu dan?

Van goud zijn wij niet zo’n fan omdat het geen cashflow genereert. Datzelfde geldt voor bitcoin of andere crypto. Maar in dit soort situaties… waarin de totale waanzin werkelijkheid is geworden is het ook tijd voor waanzinnige maatregelen. Dat betekent risicovoller alloceren. Als u die 4,8% diefstal belasting+inflatie goed wil maken wordt u dus gedwongen tot nemen van meer risico.

Meer risico betekent voor ons meer alloceren in:

  • Aandelen (Posities hebben wij in: HAL, Flow Traders, Kura Sushi USA, Fundsmith equity fund en het BND wereldindexfund. Deels afgedekt met opties).
  • Goud (Wij hebben het niet, maar de enige reden is dat wij geen ruimte in de vriezer ervoor hebben).
  • Obligaties die nog wel rendement geven. High yield dus. Ook in dit geval hoog risico. (Bijvoorbeeld op NPEX, maar ook al zouden wij graag willen, mogen wij er niet beleggen omdat wij dan de Compliance Officer achter ons aan krijgen. Maar u mag het dus wel).
  • Crypto (Wij hebben alleen bitcoin, maar laten ons informeren over andere kansen in deze markt).
  • Opties: Het meest fantastische product wat hiertussen staat omdat het zo veelzijdig is en er zoveel mogelijk mee is. Opties dus. Echter als u niet aan uw vrouw kunt uitleggen wat implied volatilty betekent en wat het verschil is tussen een delta en een bullspread, blijft u alstublieft weg van die dingen.

Bitcoin en co dus

In een wereld met negatieve rentes zijn goud en bitcoin zo gek nog niet. Een kilo goud blijft… een kilo goud. En een bitcoin blijft… gewoon een bitcoin.

Verder laten wij ons graag adviseren door mensen die er meer verstand van hebben dan wij. Maar weet één ding. Er is geen precedent. Wat achteraf de beste beslissing zal zijn ligt niet voor de hand omdat wat er nu gebeurt nog nóóit eerder is gebeurd.

Zoals wij in een eerdere column al eindigden:

Dit is misschien niet leuk om te horen. Maar soms is goed beleggen, niets anders dan inzien dat iemand anders ergens beter in is dan u en ik dat zijn. Goed beleggen is vooral ellende voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *