Fiat, goud en geld

Laten we het eens over geld hebben. Want als er toch iets intrigerend is, is het wel geld. Geld is namelijk het belangrijkste product van de economie. Want zonder geld, hadden we nog ruilhandel gehad.

Het allereerste geld was goud. U weet wel dat zachte metaal, dat erg glimt en waarin u in een vlaag van verstandsverbijstering wat van dat spul om uw liefje haar vinger doet.

Overigens slaat Joe bij zowel de eerste als tweede tweet de plank volledig mis. Dzjengis Khan heeft ooit als eerste een fiat-munt bedacht. De enige reden waarom men de papiertjes van Khan accepteerden was omdat ze niet vermoord wilden worden… Khan’s papier wordt overigens nergens meer geaccepteerd als betaalmiddel.

We kunnen lang of kort discussiëren, zonder wetten die het verbood om goud te bezitten, had men fiat-geld niet geaccepteerd. Daarom zijn deze tweets van Joe Weisenthal dusdanig slecht dat ze eigenlijk Joe Weisenthal onwaardig zijn.

Joe behoort namelijk te weten dat het houden van goud strafbaar werd gesteld in de VS in 1933. De Amerikaanse bevolking is in dat jaar bestolen van haar goud en kreeg daar stapels (waardeloos) papier voor terug.

Nu had Joe laatst ook al een merkwaardig stuk over negatieve rentes. We houden best van een blik die tegen de grote massa in gaat. Die vernieuwend is of een andere kijk op zaken geeft. Maar dit is gewoon de zaken verkeerd voorstellen. Daar wordt Joe gelukkig dan ook prima voor gecompenseerd. In fiat dollars, welteverstaan…