Golden boys blijken golden frauds

Wij herinnerden ons de case weer meteen na het lezen van het artikel op de Telegraaf. Een oud-collega van ons heeft zelfs nog met die John H. gebeld.

Want zo was destijds het verhaal. Er zat namelijk totaal geen risico aan deze belegging volgens wat Twitterfiguren en de zojuist gearresteerde meneer. En als beursjongens onder elkaar weten we: geen risico bestaat niet.

Maar goed, volgens deze meneer was er dus geen risico, omdat ze goud kochten tegen een vaste prijs die 10% lager zou liggen dan de marktprijs. Gratis geld dus… echter gratis geld zonder risico bestaat niet. De Telegraaf schrijft daarover:

FGS zijn goudcertificaten waarbij consumenten goud zogenaamd ’rechtstreeks uit de goudmijn’ met 10% korting geleverd krijgen en waarbij een leveringstermijn van tien maanden geldt. Het geld van de kopers zou volgens de aanbieders van de certificaten in die tien maanden gebruikt worden om het goud in een Tanzaniaanse mijn te winnen.

Twitterfight

Ik kon het ook niet laten om dus even op Twitter op dit bericht over gratis geld zonder risico te reageren:

Nu is het zo dat VastgoedfondsNL ook sinds januari niet meer twittert… opvallend.

There is no free lunch

Dus zoals gezegd: gratis geld zonder risico bestaat niet. Er is altijd ergens risico. Soms zelfs op plekken waar je het niet verwacht. Neem counterpartyrisk. We hebben daar een leuk verhaaltje bij.

Het best presterende hedgefund van de wereld, Renaissance Capital, heeft alleen maar wizkids, rekenwonders, doctoren, PHD’s en zeg maar alle soort academici in huis, behalve economen en finance-jongens. Daar zijn ze trots op en ze presteren beter dan wie dan ook in de markt.

Echter… zo blijkt dus… doet Renaissance Capital heel veel zaken, trades en transacties met Deutsche Bank… U snapt het verder wel, denken wij.

Laat u niet verleiden

Van Tanzaniaanse goudmijnen, Braziliaanse teakhoutplantages, vastgoed in Dubai tot Amerikaanse levensverzekeringen… Pas nu toch een beetje op beste mede-beleggers. Waarom gaan er sommigen van u toch zo vaak nat. Bent u zo goed van vertrouwen?

Nu is er weer €30 miljoen verbrand aan een paar dure sportauto’s en weet ik veel niet wat. Zonde dat de beleggingswereld weer zo’n fraudegeval kent, want er zijn genoeg goede en eerlijke partijen in de beleggingsmarkt actief.

U moet het zo zien. Overal waar veel geld te verdienen valt, zijn foute figuren, die vals spelen en maar een doel hebben: get the money from your pocket into their pocket. Dat is niet leuk, dat is niet eerlijk, maar het is wel de waarheid:

Caveat Emptor!