Saai spaargeld

Even een kort stukje over spaargeld. U weet wel, dat spul wat tegenwoordig niet meer rendeert. Anyway, hoe komen wij hierop? Want zoals u weet zijn wij geen fan van banken hier op Bakker Beurs Berichten. Dat kwam door een conversatie met mijn oud-collega Arend Jan Kamp (AJee voor insiders).

BlackRock kwam vanmiddag door met de cijfers. Of die nu mee- of tegenvielen laten we even in het midden. AJee pikt er wel een aantal interessante quotes van de CEO Larry Fink uit.

Spaargeld dus. Hoeveel moet u hebben?

Zojuist even de buffercheck van het Nibud gedaan en daar kwam uit dat ik een buffer van €3700 nodig zou hebben. Nu het mooie van alles. Ik heb een huurhuis, geen auto, geen kinden en dus ben ik eigenlijk een vrij goedkope klant om het maar zo te zeggen.

Uit onderzoek blijk dus dat 58% van de Amerikanen een spaartegoed heeft van $1000 of minder. Dat is alles behalve een gezonde situatie.

Mijn theorie is dat dat voor het groot deel komt door inflatie, dat de inkomens van mensen uitholt. Niet de inflatie zoals de centrale banken het bekijken, maar gewoon dat ons geld minder waard wordt en we er minder door kunnen kopen.

The Dutch versus the Yanks

Anderzijds is het ook zo dat Amerikanen helemaal niet met geld om kunnen gaan. Waar wij Hollanders een zuinig spaarzaam volkje zijn, zijn de yanken van het big spenden.

Zo was ik eens in Las Vegas in een club de enige die met cash geld betaalde. Het bonnetje om te tekenen voor de creditcard lag al klaar. Toen ik met de groene briefjes begon te zwaaien werd ik aangekeken door de barman alsof ik van een andere planeet kwam.

Nouja, zoveel scheelt die zin ook weer niet van de andere kant van de planeet.