The show goes on!

Zoals u wellicht bekend is, is de financiële wereld gevuld met jargon. Dit zijn eigenlijk hele ingewikkelde termen om vrij eenvoudige begrippen een naam te geven.

Dit gebeurt zodat wij financiële jongens heel slim lijken en niemand anders deze wereld begrijpt. Maar eigenlijk zodra je begrippen ontleed en weet wat ze betekenen, zul je zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld is als dat het jargon doet geloven.

De Repo

Afgelopen weken las u van alles over de Fed en de Repomarkt. Wat is een Repo? Repo, staat voor repurchase agreement. Een Repo is eigenlijk niets meer of minder dan dat de ene partij kort geld leent aan de andere partij met een liquide asset als onderpand.

Voor $1 uitgeleend, staat $1 aan staatspapier er tegenover. Er is dus niet of nauwelijks defaultrisk. De uitleg van Wikipedia is overigens ook prima. Het is dus prima te achterhalen wat een Repo is en wat de Fed op deze markt doet:

When transacted by the Federal Open Market Committee of the Federal Reserve in open market operations, repurchase agreements add reserves to the banking system and then after a specified period of time withdraw them; reverse repos initially drain reserves and later add them back. This tool can also be used to stabilize interest rates, and the Federal Reserve has used it to adjust the Federal funds rate to match the target rate.

Under a repurchase agreement, the Federal Reserve (Fed) buys U.S. Treasury securities, U.S. agency securities, or mortgage-backed securities to a primary dealer who agrees to sell them back within typically one to seven days; a reverse repo is the opposite. Thus, the Fed describes these transactions from the counterparty’s viewpoint rather than from their own viewpoint.

Begrijpt u het nog?

Anyway, wat gebeurde er vorige week? De Repo-rente steeg boven de Fed’s Funds rate en de Fed greep in op de Repo-markt. Vriend van de show, Nick Givanovic, legt uit waarom dat onhoudbaar was en de Fed ingreep:

The show goes on!

Krijgen we een QE4? Komt er weer een ronde gratis geld van centrale banken? Rentes nog verder negatief. Het kan allemaal anno 2019. Wat wel duidelijk lijkt is dat het beleid van centrale banken ingezet vanaf 2009 onomkeerbaar lijkt.

We zijn verslaafd. Verslaafd aan het shotje dat de Fed injecteert in de financiële markten. Misschien is het wel goed wat de Fed nu doet of zou er geen andere manier zijn om het financiële stelsel nog in leven te houden. Koste wat het kost, de muziek mag nog niet stoppen. The show goes on!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *