Wanneer research eigenlijk marketing is

Geklaag over de analisten is een dagelijkse gang van zaken onder professionele en particuliere beleggers. Eerlijk is eerlijk, met enige regelmaat is dat ook terecht.

De research afdeling van een bank is eigenlijk een soort marketingafdeling geworden met daarbij horende marketing termen:
Stong buy: “Wij vinden het aandeel koopwaardig.”
Buy: “Wij vinden het aandeel niet koopwaardig, maar goed, het bedrijf is een goede klant bij ons, dus zeggen we buy om de andere afdelingen niet voor de voeten te lopen.”
En dan het nietszeggende neutral of hold: “We vinden het eigenlijk gewoon een klote tent en een kut aandeel, maar wellicht mag de corporate finance afdeling nog een junk bondje voor die gasten onderschrijven, dus moeten we het netjes houden.”

Crazy Eddy ARK Invest

Kent u Cathie Wood van ARK Invest? Nee? Misschien is dat maar beter ook…
Anyway, Cathie Wood is meerdere keren op CNBC verschenen met haar $4000 price target voor Tesla. Die $4000 volgens haar gebaseerd op een model, zoals alle analisten doen met hun Excelletjes, sheetjes en modelletjes…

Het leuke van je model openlijk online zetten is dat er ook mensen die wel verstand van zaken hebben dat gaan bekijken. Mensen zoals Keubiko… Keubiko is een handelaar, fanatiek Twitteraar en heeft inmiddels op FinTwit een goede reputatie opgebouwd als shorter met een neusje voor fraude en frauduleuze zaken. Zet de zaag er maar in Keubiko!

Oh en alsof dat nog niet genoeg was. Het hele model van ARK Invest is dus op lucht gebaseerd… eigenlijk net de koers van Tesla zelf, maar cest cá.
Het leukste van dit alles komt nog. Want analisten die dit lezen, denken nu: “Ho es even! Zo doe ik mijn werk niet. Zo slecht zijn mijn Excelletjes niet! “
Dat klopt. We zouden analisten hier namelijk niets kwalijk moeten nemen. Dat hele luchtkastelenmodel van ARK Invest is namelijk gemaakt door… de Chief Marketing Officer…

Caveat emptor

Wat zich letterlijk vertaalt als koper wees op uw hoede. Neem nooit zomaar iets aan. Niet van analisten, niet van uw buurman, niet van die andere vader langs het voetbalveld en al helemaal niet van analisten op CNBC of in andere media die met idiote koersdoelen doorkomen.

Probeer eens uit te zoeken waar de belangetjes liggen van degene die wat zegt de volgende keer dat iemand u probeert ergens in te praten of een beleggingsproduct aanprijst.