Wat is goed beleggen?

De beurs is eigenlijk net als het leven . Niet eerlijk, niet fair en wanneer we risico’s nemen kunnen we op ons smoel gaan. Dat is niet erg, als we daar maar van leren. De manier om uit te vinden waar we goed in zijn op de beurs, kost eigenlijk altijd geld. Leergeld. Tja… bent u bereid dat te verliezen. Nee? Ga dan niet handelen, speculeren of met aandelen of andere financiële producten met hippe namen rotzooien… Tenzij u natuurlijk precies weet wat u doet. Doe dan gewoon lekker uw ding.

Zo… dan hebben we dat afgeschreven dan kunnen we het eens over saai, simpel en stupid beleggen hebben. Dat er nu al een tweede alinea staat had ik eigenlijk al niet verwacht van mijzelf, maar als we inspiratie hebben kunnen we ineens meer dan we denken.

Dollar Cost Averaging

Simpel gezegd, iedere maand voor hetzelfde bedrag een fonds of etf kopen. Dit enkele decennia volhouden is in de geschiedenis een zeer goede strategie gebleken. Bij BNR kwam dit enkele maanden geleden ter sprake in het BNR Beleggerspanel en wie dat nog eens terug wil luisteren kan dat hier doen. Ik sprak ook over een fonds wat ik zelf maandelijks koop dat later in dit blog terugkomt.

Nick Magguilli, schreef in Februari dit jaar een artikel op zijn blog ofdollarsanddata wat we dan graag met u delen.

Waar het op neer komt is simpel: dat wanneer we perfect kan timen we alsnog veel moeite zullen hebben om de markt verslaan op lange termijn. Het is eigenlijk vrijwel onmogelijk. Timing van de brede markt indices is ook vrijwel onmogelijk, zeker bodems en toppen zijn vreemde momenten.

Wat hieraan voorbij gaat is aandelenselectie, maar goed, dat is voor de gemiddelde particulier ook niet echt aan te raden als we zien waar sommigen inzitten…

Fondsen, alpha’s en beta’s

Wat wel een leuke uitdaging kan zijn is dan opzoek gaan naar een fondsbeheerder die alpha genereert. Dat klinkt heel duur, maar waar het op neerkomt is dat je een beheerder zoekt die de markt verslaat door minder risico te nemen. Eigenlijk een Warren Buffett-achtig figuur. Alleen is Buffett door zijn grote een beetje zijn magic touch kwijtgeraakt.

De meeste beheerders hebben of namelijk een veel hogere beta dan de markt of plakken lekker dicht bij de index. Die laatste worden index knuffelaars genoemd. De eerste kiezen aandelen die gewoon standaard al harder bewegen dan de index en halen op die manier outperformance. Google Bill Miller maar eens…

Hoge beta aandelen zijn aandelen zoals banken, gronstoffenfondsen, biotech en techaandelen zoals Amazon, Nvidia en Facebook…

Nu over dat laatste… Facebook. Dat is dus een van de aandelen die Terry Smith eind vorig jaar zijn portefeuille toevoegde volgens zijn laatste investor letter. Een aandeel dat ik persoonlijk nooit zou kopen en juist daarom kocht ik zijn fonds…

Dit is misschien niet leuk om te horen. Maar soms is goed beleggen, niets anders dan inzien dat iemand anders ergens beter in is dan u en ik dat zijn. Goed beleggen is vooral ellende voorkomen.