“Werk eerst maar eens tien keer zo hard”

Vandaag even geen stukje over de beurs. Vorige week had ik lekker vakantie, dus die Tesla cijfers laat ik even aan mij voorbij schieten. We gaan het over iets totaal anders hebben, namelijk motivatie en doorzettingsvermogen.

Vandaag kwam ik namelijk het onderstaande bericht tegen. Dat de helft van de Nederlanders solliciteert op hun droombaan zonder daarvoor een diploma te hebben behaald.

Diploma van onkunde

Grappig dat ze over diploma’s beginnen. Toen ik ooit met leerplicht in gesprek ging en vertelde dat ik beurshandelaar wilde worden zeiden ze dat ik maar economie moest gaan studeren. Toen ik vertelde dat economie totaal iets anders is dan de beurs, werd ik vreemd aangekeken. Gelukkig kreeg ik bij IEX wel de kans mij te ontplooien en alles over de beurs te leren. En zo geschiede.

Geluk of kunde

Met enige regelmaat heb ik het verwijt gekregen dat het geluk was dat ik die baan kreeg of dat het geluk was dat IEX mij die kans gaf.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat daar ook wel een kern van waarheid in zit. Je hebt dat geluk nodig. Maar dat geluk, bepaal je voor een deel ook zelf. Want, geef je na de eerste afwijzing op of blijf je doorgaan net zolang tot het wel lukt?

Mentaliteit

Kijk er zijn eigenlijk twee soorten mensen. Mensen die alles afschuiven op een ander en mensen die zelf verantwoordelijkheid nemen. Geloof het of niet, maar lang heb ik bij de afschuivers gehoord. Dat is namelijk wel zo makkelijk. Het levert alleen geen ene moer op en dat besefte ik mij gelukkig snel genoeg.

Eigenlijk is het met alles waar u ontevreden over bent. Vraag u zelf twee dingen af:

  1. Kunt u er wat aan veranderen of heeft u er invloed op?
  2. Is het antwoord daarop ja, dan is de vraag: heeft u er alles aan gedaan? Bent u er vol voor gegaan?

Is dat antwoord ook ja, dan kunt u altijd tevreden zijn met uzelf. Weet u, het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ik ben ook wel eens afgewezen door een grootbank omdat ze mij te ambitieus vonden voor de dienende rol. Ofwel ze zijn bang voor hun eigen baantje. Afwijzing is niet erg, het maakt je alleen maar beter.

Of het nu gaat om het worden van een betere belegger, het vinden van uw droombaan of de mooiste dame van de stad versieren… Don’t make excuses!